Terugblik op de wandelpuzzeltocht in Antibes

Door Eduard de Blécourt

Op woensdag 17 oktober jl. verzamelde zich een veertigtal deelnemers aan de onder auspiciën van de VAR-groep gehouden wandelpuzzeltocht in Antibes in restaurant L’Oro Bianco aan de rand van het oude centrum. Na inschrijving en ontvangst met een kopje koffie met viennoiserie kon de voettocht aan de hand van de uitgereikte puzzelroute een aanvang nemen. De lucht was nog dreigend bewolkt maar gaandeweg klaarde het weer wat op en wij prezen ons gelukkig dat wij ondanks dreigende weerberichten de hele wandeling zonder regen hebben kunnen afleggen.

Antibes is, zo leerden wij mede aan de hand van de vragen, al circa 2500 jaar oud, toen de Grieken zich aan de baai vestigden aan de overkant van het toen al bestaande Nikè (Nice). Zij noemden deze nederzetting dus Antipolis, naderhand verbasterd tot Antibes. Onder de Romeinen kwam de stad tot grote bloei maar zij werd in de 5eeeuw (n.C.) door de Barbaren totaal verwoest. Vanaf de 17eeeuw hebben de Franse koningen Antibes tot sterke en belangrijke vestingstad gemaakt.

Het vragenformulier leidde ons via een afwisselende route door allerlei (winkel)straatjes, rijkelijk bloeiende stegen en verstilde pleintjes. Wij  passeerden de bekende hoge wachttoren uit de 12eeeuw, gebouwd om de stad tijdig tegen de komst van Moorse piraten te waarschuwen, en wij moesten het Château Grimaldi, ontstaan in de 15eeeuw en thans het Musée Picasso, links laten liggen; helaas geen tijd voor een bezoekje aan het fraaie museum.

Wij gingen collectief in de fout bij een verdwenen zevende middeleeuwse poort, wij liepen door een 16eeeuws straatje dat lang zo oud niet was, wij stonden voor  de lastige keuze of we langs of onder de langgerekte marktoverkapping zouden lopen en wie dat nog niet wist leerde dat de raceauto van Max nr 33 draagt. En uiteraard cirkelden wij rond tal van fonteinen , immers de watervoorziening uit het verleden, voorzien van koppen met of zonder oren, dolfijnen, brullende leeuwen en wat dies meer zij.

De voettocht eindigde in hetzelfde restaurant, waar ons een eenvoudige doch voedzame maaltijd wachtte. Onderwijl verklapten de organisatoren, Jozien en Wouter, ons de juiste antwoorden, die hier en daar voor deze of gene van de aanwezigen toch een verrassing bleken te zijn. De eerste prijs was na enig kunstig rekenwerk uiteindelijk voor Petra Zeeuw en Marijke van Herwaarden die een viertal rivaliserende paren net één goed antwoord voor waren gebleven.

Tot slot namens alle deelnemers nogmaals veel dank aan Jozien en Wouter voor de prima organisatie van deze gevarieerde en zeer geslaagde wandelpuzzeltocht.