Ineke ten Kate

Ineke ten Kaate in haar atelier in Zuid-Fankrijk.

Ineke (Catharina) ten Kaate (Hoorn-NH 1945) kreeg al op 8-jarige leeftijd privé tekenlessen van de bekende Westfriese kunstschilder Folgers. Begin jaren 80 studeerde ze af als HBO-er BA (Bezigheidstherapie en Activiteitenbegeleiding) en heeft ze haar veelzijdige kennis weten over te brengen in diverse medische instellingen. Later volgde Ineke diverse lessen  bij de bekende aquarellist Rob Komala en op de Vrije Tekenacademie. Ze specialiseerde zich in aquarelleren groot, expressief en kleurrijk. Het bleef niet  bij aquarelleren. De verkregen kennis van materialen  dreef haar er toe, verder te experimenteren.

Ze volgde nog diverse kunstopleidingen in Amsterdam en Laren. Zo ontstonden er, naast  de prachtige aquarellen, ook acryl en olieverf schilderijen. De thema’s en technieken variëren: expressief abstracte werken, sporters, bloemen. Haar drang tot vernieuwing en experimenteren is onuitputtelijk.

Haar doorbraak kwam door het behalen van de publieks- en persprijs  van Noord-Holland in 1988. Hierna heeft ze zowel nationaal als internationaal  vele (solo)-exposities gehouden. In 1999 werd zij gehonoreerd als één van de 10 beste  kunstschilders van sportschilderijen in Nederland. Tevens heeft ze haar medewerking verleend aan de Teleac-cursus  voor tekenen en schilderen.

Een leven lang op zoek naar kleur. In korte bewoordingen zou je dat de essentie kunnen noemen van haar ambitie om kunstwerken te maken. Het continueproces van werken aan en ontdekken van allerlei vormen  en kleuren, tegenstellingen en harmonieën, aantrekken en afstoten  van pigmenten. Kleur, zo ervaart Ineke, is vergelijkbaar met de zon  die eindelijk gaat schijnen, de blauwe lucht waarvan je zo kan genieten, de natuur of hij nu groen is of de prachtige okertinten van de rotsen in de Franse Provence. Het onderwerp wordt alleen gebruikt als een aanleiding om te schilderen. In het algemeen kan gesteld worden dat onze omgeving bepalend is om tot een goede compositie te komen en kleur te geven aan het geheel. Het kunstwerk dat een plek heeft gekregen zal in lengte van dagen blijven boeien.

Momenteel is Ineke bezig met het vervaardigen van sculpturen. De inspiratie komt voort uit de alledaagse situaties, waar de mogelijkheid wordt gecreëerd om kleur  te geven aan allerlei objecten. 

Voorwerpen die gebroken zijn of lelijk van vorm worden door Ineke omgevormd tot een kleurrijk object en krijgen hierdoor een nieuw leven. Haar tuin wordt verder ontwikkeld met prachtige kunst en de kleurrijke objecten zijn een lust voor het oog.