Een evenement dat u niet mag missen!

EEN EVENEMENT DAT U NIET MAG MISSEN

Waar gaat dit over zult u zich misschien afvragen.
Wel dit is een evenement waar een behoorlijk oranje kleurtje aan zit.

Het betreft een wereldkampioenschap voor boten die varen op alternatieve energie.

Wellicht herinnert u zich van vorige jaren de races dwars door Australie van Darwin naar Adelaide met een zonneauto, waarin de TU Delft steeds weer in de prijzen viel. Wel dit keer gaat het om races met een boot op zonne energie en dan ook nog op zee.Twee races, een van Monaco naar Ventimiglia vv en een tweede van Monaco naar Cannes vv.

Daaraan gaat een zgn dreamteam van TU Delft deelnemen.

Het is bijna onvoorstelbaar het enthousiasme waarmee dat team zich voorbereid op de race. Gesteund door hun TU houden ze zich een jaar lang alleen maar bezig met deze race. In dat jaar wordt op basis van eerdere ervaringen (een eerder team deed mee aan een soortgelijke  race op binnenwater) een geheel nieuwe boot ontworpen, getekend, gebouwd en beproefd om mee te kunnen doen aan dit kampioenschap.

En dat gaat deze zomer gebeuren.

Bij een bezoek onlangs aan de TU heb ik de hal, waar al die dreamteams aan hun projecten werken bezocht. Je ziet er van alles zoals een raket, een onderzee bootje, een exo-skelet en racewagens; allemaal dreamteams die werken aan het realiseren van hun project.

Mijn aandacht ging natuurlijk speciaal uit naar het solar-boat team dat zich intensief aan het voorbereiden is op het kampioenschap. Wat een enthousiasme bij deze jonge mensen die in een team van zo’n vijfentwintig man (en vrouw) aan dit project werken. Ik sprak er onder andere met Gijs die straks de stuurman zal zijn. Met zijn uitgebreide zeezeil ervaring weet hij als geen ander wat de zee betekent en wat voor uitdagingen hem straks te wachten staan. Als de boot eenmaal op snelheid is, komt hij omhoog uit het water om op drie bestuurbare dragers verder te “scheuren”naar de finish. Gelukkig was er ervaring van een vorige keer toen geracet werd met een veel kleinere boot. “we weten in ieder geval dat het systeem werkt, maar deze keer moeten we ook rekening houden met golven. Dat zal een van mijn klussen als stuurman zijn, om daar goed op te anticiperen. Dat gaat lukken, we gaan voor goud”aldus een zelf verzekerde stuurman Gijs.

Zo’n evenement is vast en zeker de moeite waard om naar te gaan kijken. Met een paar oud-delftenaren proberen we een evenement rond deze race te organiseren, waarbij de mogelijkheid bestaat de boot te zien, met het team te spreken en een presentatie van hun project te krijgen. Beslist een must voor alumni van Delft, maar uiteraard net zo goed voor alumni van andere TU’s.

Het programma ziet er als volgt uit:

Tuesday 2nd July
9am to 5pm
Paddocks open & confirmation of registrations
Wednesday 3rd July
9am to 5pm
Technical Inspections
Thursday 4th July
10 am to 1pm

2.30pm to 4pm
Parade, Sea Trial

Qualifying Race (Solar & Energy)
Friday 5th July
9am
Start of Fleet Race (Solar)

Start of Endurance Race Monaco – Ventimiglia – Monaco (Energy + Offshore
Saturday 6th July
10am

2pm

 Start of the Long Race (Offshore)

Start of Championship race(Solar&Energy)

Wij, dat zijn Max van der Schalk en Raf Hetzler, proberen voor geïnteresseerde Nederlanders een ontvangst en kennismaking met het team te organiseren, waarbij eventueel ook een presentatie van het project kan worden gegeven door een van de teamleden. Voorlopig is daarvoor de datum 1 juli gekozen.

Wie geïnteresseerd is kan dat aan Max of Raf kenbaar maken, dan hebben we enig idee voor hoeveel personen we iets moeten organiseren.

We rekenen natuurlijk op een grote groep die deze Nederlandse studenten komt aanmoedigen.

Oh ja nog een kleine nabrander:

Het team heeft de financiën voor een groot deel rond. De boot is ontworpen en wordt op dit moment geproduceerd. Maar er zit nog een kink in de kabel en hier doen we een beroep op de TU Delft alumni. De boot moet namelijk vervoerd worden naar Zuid Frankrijk. En daarvoor is een tweede trailer nodig. Daarom vragen wij onze alumni mee te doen aan deze actie. Laten wij ervoor zorgen dat die boot naar Frankrijk komt!

Er is totaal 5250,- euro nodig. Via het crowdfundingplatform van het Universiteitsfonds van TU Delft kunt u uw bijdrage leveren. Doe ook mee en ga naar Supporttudelft.nl/solarboat

Wellicht een idee als u niet kunt komen maar ze wel wilt steunen.

Max en Raf

raf.hetzler@gmail.com